Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliye

Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliye

Kiracının, kiralananın tesliminden sonra belirli bir süre içerisinde herhangi bir şart öne sürmeden kiralananı tahliye edeceğine dair yazılı irade beyanına “Tahliye Taahhütnamesi” denir. Tahliye taahhütnamesi ve yazılı tahliye taahhüdü aynı anlama gelmektedir.

Yazılı Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliye 

Belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmelerinin her ikisinde de yazılı tahliye taahhüdü verilmesi mümkündür. Kiracı, kira sözleşmesi kurulduktan sonra, yazılı tahliye taahhüdünde bulunarak taşınmazın tahliye edileceğini kiralayana taahhüt edebilir. Yazılı tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davasında kiraya verenin dava hakkı yasadan ve kira sözleşmesinin tarafı olmasından kaynaklanır.

Yazılı tahliye taahhüdü, kiralayana, başka bir nedene ihtiyaç duymadan ve herhangi bir tazminat yükümlülüğü altına girmeden, kira ilişkisini ortadan kaldırma imkanı sağlar.

Kiraya veren aynı zamanda kiralananın maliki ise dava açma hakkı olacaktır. Ancak kiraya veren malik değilse malik tahliye taahhüdüne dayalı olarak dava açamaz. Zira tahliye taahhüdü kira sözleşmesini imzalayana verilmiştir.

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Şartları 

  • Tahliye taahhüdünün mutlaka yazılı olması gerekir.
  • Taşınmazın kiralanması sırasında imzalanan tahliye taahhütleri geçersizdir. Ancak yenilenen kira sözleşmelerinde tahliye taahhüdüne yer verilmesi durumunda bu taahhüt geçerli olacaktır.
  • Kiracı birden fazla ise yazılı tahliye taahhüdünün geçerli olması için bütün kiracılar tarafından imzalanması gerekir.
  • Tahliye taahhüdü şirket tarafından verilmekte ise tahliye taahhüdündeki imzanın şirket yetkilisine ait olması gerekir.
  • Düzenleme tarihi ve tahliye tarihi yazılı olmalıdır.

Tahliye Taahhüdü Nasıl Düzenlenir?

Yazılı tahliye taahhüdü adi nitelikte olabileceği gibi noter tarafından düzenlenen tahliye taahhüdü de olabilir. Adi nitelikli tahliye taahhüdünde imzaya itiraz edilebilir. Noter tarafından düzenlenen tahliye taahhüdünde imzaya itiraz edilemez.

Kiracı tarafından boşa atılıp imzalanıp verilen tahliye taahhüdünde tarihlerin sonradan kiralayan tarafından doldurularak yazıldığı iddia edilemez. Kiracı bu duruma katlanmak zorundadır.

Yazılı Tahliye Taahhüdü Şarta Bağlanabilir Mi?

Tahliye taahhütnamesinin şartlı bir şekilde düzenlenmesinde hukuken bir engel bulunmamaktadır. Belli bir şartın gerçekleşmesi üzerine kurulu olarak düzenlenen tahliye taahhütleri geçerlidir.

Bu şart, bir tarih olabileceği gibi bir olayın gerçekleşmesi de olabilir.

Tahliye Taahhüdü Ne Zaman Verilmelidir?

Tahliye taahhüdünün kiralananın anahtarı kiracıya verildikten sonra verilmiş olmalıdır. Tahliye taahhüdü kira sözleşmesinin yapılmasından sonraki bir tarihte verilmiş olmalıdır. Örneğin; 01.04.2022 tarihinde kira sözleşmesi yapılıp anahtar kiracıya teslim edilmişse tahliye taahhüdü en erken 02.04.2022 tarihinde düzenlenmelidir.

Taahhüt kira sözleşmesinden sonra fakat kiralananın kiracıya tesliminden önce verilmişse kiracı açısından serbest iradeden bahsedilemez ve taahhüt sözleşme ile aynı tarihte verilmiş gibi hüküm doğurur ve geçersiz kabul edilir

Yazılı Tahliye Taahhüdüne Dayalı İcra Takibi 

Kiracı, kira sözleşmesinin düzenlenme tarihinden sonra taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etmiş ise taahhüt edilen tarihte taşınmaz tahliye edilmez ise kiralayan icra dairesinde örnek no 14 ile icra takibi yaparak kiralananın tahliyesini talep edebilir.

İcra takibi başlatılması halinde icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye ve teslimine ilişkin bir ödeme emri gönderecektir. Kiracının gönderilen ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır. İtiraz edilmesi halinde kiraya veren tarafından 6 aylık süre içinde İcra Hukuk Mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası talep edilecek ya da Sulh Hukuk Mahkemesinde itirazın iptali ve tahliye davası açılması mümkündür. İtiraz edilmemesi veya itirazın kaldırılması halinde ise taşınmaz icra müdürlüğünce zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilecektir.

Yazılı tahliye taahhüdü noter tarafından düzenlenmemiş ise imzaya itiraz halinde itirazın iptali ve tahliye davasının Sulh Hukuk Mahkemesinde açılması gerekir.

Tahliye Taahhüdü Sebebiyle Tahliye Davası 

Kiralayanın dava açma yolunu tercih etmesi halinde ise taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açması gerekecektir.

Kiralananın tahliyesini talep etme hakkı kiraya verene ait olup, kiraya veren olmayan malik tarafından kiralananın tahliyesi talep edilemeyecektir.

Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süre

Kiracı, kira sözleşmesinin düzenlenme tarihinden sonra taşınmazı tahliye edeceğini taahhüt etmişse ve taahhüt edilen tarihte taşınmaz tahliye edilmez ise kiralayan, 1 ay içinde açacağı tahliye davası ile taşınmazın tahliyesini talep edebileceği gibi icra takibi de yapılabilir. Dolayısıyla tahliye taahhüdünün hukuki sonuç doğurması ve kira ilişkisini sona ermesi, kiralayanın, tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde icra veya dava yoluyla, tahliye istemesine bağlıdır.

Dava açılmadan önce ihtar tebliğ edilmemiş ise öngörülen 1 aylık süre kamu düzenine ilişkindir ve mahkemece re’sen dikkate alınır. 1 aylık sürede icra takibinin yapılmaması veya tahliye davası açılmaması halinde tahliye taahhüdü geçersiz addedilecektir ve kiraya verenin tahliye hakkı olmayacaktır.

Sonraki Blog Tehiri İcra Kararı Nasıl Alınır?