7. Hukuk Dairesi 2012/1604 E. 2012/1785 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

7. Hukuk Dairesi 2012/1604 E. 2012/1785 K. — Yargıtay Kararı

7. Hukuk Dairesi 2012/1604 Esas 2012/1785 Karar 15.03.2012
7. Hukuk Dairesi 2012/1604 E.,  2012/1785 K.

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün ONANMASINA ilişkin olarak daireden verilen 17.11.2011 gün ve 2011/4754-6991 E.K. sayılı ilamın karar düzeltme yoluyla incelenmesi davacılar Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından istenilmekle, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
Mirasçılık belgesinin verilmesinin iptali istemine ilişkin davalar iptali istenilen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilen kişiler arasında görülüp sonuçlanmalıdır. Kendileri mirasçı gösterilmemesine rağmen mahkemelerce yetki verilmesi koşuluyla üçüncü kişilere de iptal davası açabilecekleri kuşkusuzdur. Somut olayda davayı açan Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü iptali istenilen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmedikleri gibi görülen davayı açabilmek için orman tahdidine itiraz davasında mahkemeden yetki de almamışlardır.
Karar düzeltme nedeni olarak ileri sürülen diğer yönler de daire kararında gerekçesi gösterilmek suretiyle karşılanmıştır. Düzeltilmesi istenilen karar, dosya içeriğine, usul ve kanuna uygundur. Bu nedenlerle, yerinde olmayan karar düzeltme isteğinin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 440. maddesi gereğince REDDİNE, aynı kanunun 442.maddesi hükmünce 203,00 TL para cezasının her iki karar düzeltme isteminde bulunan davacılardan alınmasına, Hazine harçtan muaf olduğundan ret harcı alınmasına yer olmadığına, peşin alınan ret harcının mahsubu ile geriye kalan 21,15 TL harcın karar düzeltme isteminde bulunan davacı ... Genel Müdürlüğü'nden alınmasına, 15.03.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın