7. Ceza Dairesi 2009/10845 E. 2011/19543 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

7. Ceza Dairesi 2009/10845 E. 2011/19543 K. — Yargıtay Kararı

7. Ceza Dairesi 2009/10845 Esas 2011/19543 Karar 15.11.2011
7. Ceza Dairesi 2009/10845 E.,  2011/19543 K.

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 4926 Sayılı Yasaya Aykırılık
HÜKÜM : Hükümlülük, müsadere ve iade

Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Suç tarihi itibarıyla temyiz inceleme gününde suç tarihinde yürürlülükte bulunan ve lehe olan 765 sayılı TCK.nun 102/4 ve 104/2 maddelerinde öngörülen zamanaşımı tamamlanmış bulunduğundan hükmün 5320 sayılı yasanın 8/1.maddesi gereğince yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK.nun 321.maddesi uyarınca BOZULMASINA, anılan maddeler uyarınca sanık hakkındaki kamu davasının zamanaşımı nedeniyle ORTADAN KALDIRILMASINA, kaçak olduğu anlaşılan dava konusu mazotun 5015 sayılı yasanın 5/1 ek maddesi gereğince müsaderesine, nakil aracının ve bu araç için alınan teminatın iadesine, 15.11.2011 günü oyçokluğuyla karar verildi.

2. (Muhalif)

M.G. KARŞI GÖRÜŞ

Yargıtay 7.Ceza Dairesi 28.02.2007 gün ve E.2004/223 K.2007/1206 sayılı bozma ilamında "Dava konusu mazot üzerinde kimyasal ve fiziksel bakımdan laboratuar incelemesi yaptırılarak niteliğinin tespit ettirilmesi, mazotu temsil ettiği ileri sürülerek ibraz edilen faturaya göre Güngör Petrol Firması yetkilisinin olaya ilişkin tanık olarak bilgi ve görgüsünün saptanması, satıcı Özdil petrol firması ile Petrol Ofisi A.Ş.nezdinde de gerekli incelemenin yaptırılıp, dayanak belgelerinin de temin edilmesi ile gerekirse ithaline kadar zincirleme menşe araştırmasının tamamlanması ve sonucuna göre sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik soruşturma ve inceleme ile hüküm kurulması" nedeni ile mahkemenin sanığın beraatine ve mazotun iadesine dair kararın bozulmasına karar vermiştir.
Mahkeme belirtilen bozma kararını yerine getirmeden bu defa sanığın mahkumiyetine ve mazotun müsaderesine dair karar vermiş ve bu karar sanık temyizi ile Yüksek Daire tarafından incelenerek "kamu davasının zamanaşımı nedeni ile ortadan kaldırılmasına ve mazotun ise 5015 sy. Kn.nun 5/1 maddesi gereğince müsaderesine hükmedilmiştir. Kamu davasının zamanaşımı ile ortadan kaldırılması halinde de mazotun kaçak olup olmadığının belirlenmesi için önceki bozma doğrultusunda menşe araştırmasının ve diğer nedenlerin yerine getirilmesi ve meydana çıkan sonuca göre mazotun müsaderesi veya iadesi değerlendirmesinin yapılması gerektiğinden bu yönden çoğunluğun görüşüne katılmadığımı belirtirim.15.11.2011

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın