6. Hukuk Dairesi 2012/7804 E. 2012/12401 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

6. Hukuk Dairesi 2012/7804 E. 2012/12401 K. — Yargıtay Kararı

6. Hukuk Dairesi 2012/7804 Esas 2012/12401 Karar 27.09.2012
6. Hukuk Dairesi 2012/7804 E.,  2012/12401 K.

MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Uyuşmazlık, bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satışı suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesi üzerine , hüküm davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçeye göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs. gibi bütünleyici parça ( muhtesat ) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhtesatın bir kısım paydaşlara ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta tüm paydaşlar ittifak ediyorlarsa ve muhtesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa, bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhtesatın değerleri ayrı ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza, ne kadarının muhtesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesi de bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhtesata isabet eden kısım muhtesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara dağıtılır.
Olayımıza gelince; dava konusu edilen ve satışına karar verilen taşınmaz üzerinde bulunan binanın hissesinin davalı ... ve miras bırakan...tarafından 1/2 olarak müştereken yapıldığının tesbitine dair kesinleşmiş karar bulunmasına rağmen mahkemece satış kararı verilirken davalı ... yararına oran kurulmaması hatalı görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.
3-Türk Medeni Kanunu’nun 677. maddesi hükmü gereğince terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar kendi aralarında sözleşme yapabilirler. Miras payının temliki olarak adlandırılan bu sözleşmeler yazılı olmak koşulu ile geçerli olup bu şekilde temlik edenin miras payı temlik edilene geçer.
Olayımıza gelince; dava konusu edilen ve satışına karar verilen... Mahallesi 268 m² alanlı tarla vasıflı 4492 ada 90 parsel (eski 424 ada 90 parsel) no’lu taşınmaz tapuda tarafların ortak miras bırakanı...adına kayıtlıdır. Davalı ... tarafından sunulan 24/01/2007 ve 31/01/2007 tarihli “Düzenleme Şeklinde Miras Hakkının Temliki Sözleşmesi” belgelerinin içeriğine göre davalılar ... ve ... ‘nın dava konusu edilen taşınmazda bulunan miras payının tamamını 5.000’er TL bedelle davalı ...’na ’ya sattıklarını kabul ve tasdik etmiştir. Söz konusu belgeler miras payının temliki niteliğindedir. Mahkemece temlik sözleşmeleri üzerinde durularak satış kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.

SONUÇ: Yukarda 2 ve 3 nolu bentte yazılı nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 27.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın