20. Hukuk Dairesi 2016/4782 E. 2016/6509 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

20. Hukuk Dairesi 2016/4782 E. 2016/6509 K. — Yargıtay Kararı

20. Hukuk Dairesi 2016/4782 Esas 2016/6509 Karar 08.06.2016
20. Hukuk Dairesi 2016/4782 E.,  2016/6509 K.

MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi (Ahkam-ı Şahsiye)

Taraflar arasında görülen davada Bakırköy 1. Sulh Hukuk ve Bakırköy 7. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dosya kapsamından, Bakırköy 1. Sulh Hukuk ve Bakırköy 7. Sulh Hukuk Mahkemelerince verilen görevsizlik kararlarının taraflara tebliğ edilip kesinleşme şerhi verilmeden gönderildiği anlaşılmaktadır.
6100 sayılı HMK’nın 22/2. maddesinde "İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir." hükmüne yer verilmiştir.
Yargı yeri belirlenebilmesi için, her iki kararın da temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olması gerektiğinden öncelikle, anılan görevsizlik kararlarının mahkemesince taraflara tebliği sağlanmalı, temyiz edilmesi halinde dosyanın Yargıtay ilgili hukuk dairesine, temyiz edilmeden kesinleşmesi halinde kesinleşme şerhi verildikten sonra yargı yeri belirlenmesi için Daireye gönderilmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın mahalline İADESİNE 08/06/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın