15. Ceza Dairesi 2018/4481 E. 2020/8575 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2018/4481 E. 2020/8575 K. — Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2018/4481 Esas 2020/8575 Karar 21.09.2020
15. Ceza Dairesi 2018/4481 E.,  2020/8575 K.

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık, özel belgede sahtecilik
HÜKÜM : 1) Nitelikli dolandırıcılık suçundan; TCK 158/1-d, 62, 52, 53 maddeleri gereğince mahkumiyet
2) Özel belgede sahtecilik suçundan; TCK 207/1, 62, 53 maddeleri gereğince mahkumiyet

Nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlarından sanığın mahkumiyetine ilişkin hükümler, sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Sanığın, ... ve .... Ticaret Sanayi Limited Şirketinde yetkili olduğu, ancak .... Tesisat adına yetkisi olmadığı halde 2008 yılı eylül ayında Karabük Yücel Huzurevi Hizmet Binası onarım işinden .... Tesisat adına tahakkuk eden 38.404,19 TL'yi yetkilileri yanıltarak yetkisi varmış gibi imzalar atarak katılanın ortağı olduğu ve kendisinin yetkilisi bulunduğu şirkete havale edilmesini sağladığı ve söz konusu vekaletnameyi kullanarak Ziraat Bankası Karabük Şubesinden 26.12.2008 ve 29.12.2008 tarihlerinde toplam 38.400 TL parayı çektiği, bu şekilde üzerine atılı nitelikli dolandırıcılık ile resmi belgede sahtecilik suçlarını işlediğinin iddia edildiği olayda, sanık savunması, katılan ve tanık beyanları, hakediş raporları, faturalar, vekaletname, azilname örnekleri, banka yazı cevapları, Dairemizin bozma ilamı ile tüm dosya kapsamına göre; katılanın aşamalarda değişmeyen ifadesinde, sanığın yetkisi olmadığı halde ... Tesisat adına Yücel Huzurevi Hizmet Binası onarım işinden tahakkuk eden parayı hileli hareketlerle bankadan çekerek haksız menfaat temin ettiğini belirtmesi, katılanın ifadelerinin tanık beyanlarınca doğrulanması, sanığın ... Tesisat adına işlem yapması için vekaletnamesinin bulunmaması ve suça konu paraların sanık tarafından çekildiğinin ilgili banka yazısından anlaşılması karşısında, eylemlerinin, sahte fatura düzenlenmiş olmakla, TCK 207/1 maddesindeki özel belgede sahtecilik ve kamu kurumu niteliğindeki Özel İdare Müdürlüğünün maddi varlıklarından olan belgelerin kullanılmış olması nedeniyle kamu kurumunu aracı kılması suretiyle TCK 158/1-d maddesinde yazılı nitelikli dolandırıcılık suçlarını oluşturduğuna ilişkin mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanık müdafiinin, suçun unsurlarının oluşmadığına, delillerin takdirinde hata edildiğine, lehe olan hükümlerin uygulanmadığına yönelik temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 21/09/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın