15. Ceza Dairesi 2011/67765 E. 2012/38831 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2011/67765 E. 2012/38831 K. — Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2011/67765 Esas 2012/38831 Karar 11.06.2012
(Kapatılan)15. Ceza Dairesi 2011/67765 E.,  2012/38831 K.

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık
HÜKÜM : Beraat

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Katılan ...'ın yüzüne karşı tefhim olunan 14.01.2009 tarihli beraat kararının hüküm fıkrasında başvurulacak kanun yolu ile ilgili sürenin başlangıcının bu günden ve tebliğden itibaren olarak gösterildiği,katılan ...'a ayrıca gerekçeli karar tebliğde edilmediğinden katılanın yanıldığı anlaşılmakla, yedi günlük süreden sonra 13.04.2009 tarihinde yaptığı temyiz isteminin süresinde olduğunun kabulüyle tebliğnameye iştirak edilmeyek yapılan temyiz incelenmesinde;
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için;failin bir kimseyi,kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp,onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı,sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır.Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli,olayın özelliği, mağdurun durumu, fiille olan ilişkisi,kullanılan hilenin şekli,kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Somut olayda;Sanıkların kendilerini farklı isimle tanıtıp katılanlarla muhabbet kurdukları, sonrasında katılan ...'ın torunu ...'la sanık ...'in evlenmek istediğine inandırarak katılanlardan düğün hazırlığı bahanesiyle yaklaşık 10000 YTL para aldıkları ve dolandırdıkları iddia olunmuş ise de sanıkların cezalandırılmalarına kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden sanıklara atılı suçun subuta ermediği gerekçesiyle beraat kararı verilmesine yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre,katılanın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 11.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın