9. Daire 2024/4716 E. 2024/6826 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

9. Daire 2024/4716 E. 2024/6826 K. — Danıştay Kararı

9. Daire 2024/4716 Esas 2024/6826 Karar 27.11.2024
Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2024/4716 E.,  2024/6826 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2024/4716
Karar No : 2024/6826

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ... Yatırım Danışmanlığı Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Defterdarlığı-...(... Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU : Davacı tarafından ihtirazi kayıtla verilen 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesi üzerine 7440 sayılı Kanun'un 10. maddesinin 27. fıkrası uyarınca tahakkuk ettirilen ek verginin kaldırılması ve ödenen tutarın tecil faiziyle iadesi istemiyle açılan davayı reddeden ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:...... sayılı kararına yönelik davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunu; 7440 sayılı Kanun’un 10. maddesinin 27. fıkrasının Anayasa’nın 2., 13., 35. ve 73. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebiyle yapılan başvuruda, Anayasa Mahkemesinin...tarih E:..., K:... sayılı kararıyla "... kuralın Anayasa'nın 2., 13., 35. ve 73. maddelerine aykırı olmadığına, itirazın reddine ..." karar verilmiş olması karşısında Vergi Mahkemesi kararının usul ve esas bakımından hukuka uygun olduğu sonucuna ulaşıldığını belirterek reddeden ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin... tarih ve E:..., K... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Ek vergi düzenlemesinin hukuki güvenlik, hukuki belirlilik, hukuki öngörülebilirlik, geriye yürümezlik, vergide eşitlik, vergide genellik ve kanunilik ilkeleri ile Anayasa'ya aykırı olduğu, iştirak kazançları ve silsile yoluyla dağıtılan kar payları üzerinden ek vergi alınmasının mükerrer vergilemeye yol açtığı iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Davacının Anayasaya aykırılık iddiası yerinde görülmediğinden işin esasına geçildi:
İleri sürülen iddialar temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, temyiz isteminde bulunandan ...-TL maktu harç alınmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 27/11/2024 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın