7. Daire 2023/99 E. 2023/4713 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

7. Daire 2023/99 E. 2023/4713 K. — Danıştay Kararı

7. Daire 2023/99 Esas 2023/4713 Karar 11.12.2023
Danıştay 7. Daire Başkanlığı 2023/99 E.,  2023/4713 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/99
Karar No : 2023/4713

TEMYİZ EDENLER : 1-(DAVACI) ... Kimya Taahhüt Nakliyat Petrol Gıda İnşaat İthalat İhracat İmalat Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. ...
2- (DAVALI) ... Vergi Dairesi Müdürlüğü

İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının taraflarca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından ithal edilen veya yurt içinden temin edilen solvent ve baz yağların, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin 1. fıkrası kapsamında tecil-terkin uygulamasına tabi tutulmasına karşın, taahhüt edilen ürünlerin üretilmediği, katık olarak alınmış olan mamullerle karıştırmak suretiyle ortaya çıkan ürünün yoğunluğunun değiştirildiği, söz konusu ürünün amacı dışında gayri yasal faaliyetlerde kullanılmak amacıyla çeşitli firmalara satıldığı, mamüllerin üretim formülasyonları ve kullanılan katıkların incelenmesinden, ürünlerin 27.20 pozisyonunda olup 4760 sayılı Kanun'a ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alması nedeniyle mevzuata uygun üretim yapılmadığı, müstahzarlar, pas ve korozyon önleyici üretimlerinin ise, taahhüt edilene uygun olmadığı, "akışkanlık düzenleyici, dokumaya elverişli maddeleri yağlama, civata ve somun gevşetme makine cihaz ve taşıt yağlama müstahzarları, pas ve korozyon önleyici ve VI katığı vb." isimler altında mamul madde satıldığı ve bunlara ilişkin sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belgeler düzenlendiğinin ve kullanıldığının tespit edildiğinden bahisle vergi inceleme raporuna dayanılarak davacı adına, 2011 yılının Nisan ayının (2.) dönemi için re'sen tarh edilen özel tüketim vergisi ile tekerrür hükümlerinin uygulanması suretiyle kesilen vergi ziyaı cezasının iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Kısmen bozma kararına uymak suretiyle kesilen vergi ziyaı cezasının tekerrür hükümleri uygulanarak arttırılan kısmına hasren yeniden yapılan inceleme sonucunda; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 339. maddesinin 7338 sayılı Kanun'la değişik halinde, artırım tutarının kesinleşen (tekerrüre esas alınan) cezadan fazla olamayacağı yönünde getirilen kural, davacının lehine olduğundan somut olaya uygulanmasının gerektiği, dosyaya sunulan tekerrüre esas alınan en yüksek ceza tutarı 95,00 TL olduğundan, vergi ziyaı cezasının tekerrür nedeniyle arttırılan bölümünün anılan tutara isabet eden kısmında hukuka aykırılık, aşan kısmında ise hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle vergi ziyaı cezasının tekerrür nedeniyle arttırılan bölümünün 95,00 TL'ye isabet eden kısmı yönünden davanın reddine, anılan tutarı aşan kısmının ise iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI : Davacı tarafından; tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı; davalı idarece, 213 sayılı Kanun'un 339. maddesinin olay tarihinde yürürlükte olan şekline göre vergi ziyaı cezalarının tekerrür nedeniyle artırılan kısmında hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

TARAFLARIN SAVUNMALARI : Taraflarca istemlerin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz istemlerinin reddine,
2. ... Vergi Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Hüküm altına alınan tutar üzerinden binde 9,10 oranında ve ... TL'den az olmamak üzere hesaplanacak nispi karar harcından, Mahkemece karara bağlanan harcın mahsubundan sonra, kalan harç tutarının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/12/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın