6. Daire 2024/4314 E. 2024/4361 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

6. Daire 2024/4314 E. 2024/4361 K. — Danıştay Kararı

6. Daire 2024/4314 Esas 2024/4361 Karar 28.06.2024
Danıştay 6. Daire Başkanlığı 2024/4314 E.,  2024/4361 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2024/4314
Karar No : 2024/4361

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVACI) : ... Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
VEKİLLERİ : Av. ..., Av. ...

İSTEMİN ÖZETİ:Samsun ili, Tekkeköy ilçesi, ... Mahallesi, ... Caddesi, ... ada ... parsel, ... ada ... parsel ve ... ada ... parsel sayılı taşınmazların, Gelemen Lojistik Merkezinden Tekkeköy Lojistik Merkezine Demiryolu Bağlantı Projesi (Demiryolu Bağlantı Projesi) kapsamında üzerindeki muhdesatla birlikte 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu uyarınca kamulaştırılması amacıyla kamu yararı kararı alınmasına ilişkin TCDD Yönetim Kurulunun ... tarih ve ... sayılı kararı ile anılan kamu yararı kararının dayanağı olan Demiryolu Bağlantı Projesi’nin taşınmazlarda bulunan güzergahının iptali istemiyle açılan davanın taşınmazlara yönelik kamu yararı kararı yönünden reddi, demiryolu bağlantı projesine ilişkin kısmı bakımından kesin hüküm nedeniyle incelenmeksizin reddine ilişkin ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun,kesin hüküm nedeniyle incelenmeksizin reddine ilişkin kısmı bakımından reddine, davanın esastan reddine yönelik kısmı bakımından kabulü ile dava konusu kamu yararı kararının iptali yolunda ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince kesin olarak verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın temyiz edilmesi üzerine 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 48. maddesinin 6. fıkrası uyarınca verilen temyiz isteminin reddine dair anılan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesinin ... tarihli, E:..., K:..., Temyiz No:... sayılı kararının, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ ...'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarihli, E:..., K:..., Temyiz No:... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine 28/06/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın