5. Daire 2024/14539 E. 2024/15556 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2024/14539 E. 2024/15556 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2024/14539 Esas 2024/15556 Karar 16.10.2024
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2024/14539 E.,  2024/15556 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2024/14539
Karar No : 2024/15556

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...'ye vesayeten ...

Karşı Taraf (Davalı) : ...Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Av. ...

İstemin Özeti : 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin...tarih ve... sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ...İdare Mahkemesinin... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: ByLock programını kullanmadığı, Bank Asya hesap hareketliliğinin terör örgütü üyeliği ile ilişkilendirilemeyeceği, başka bankalarda da katılım hesaplarının bulunduğu, üyesi olduğu Aktif Eğitimciler Sendikasının hiçbir toplantısına, etkinliğine ve eylemine katılmadığı, örgüt ile hiçbir irtibat ve iltisakının olmadığı iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ... Bölge Adliye Mahkemesi ... Ceza Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararında yer alan; ''... ByLock iletişim sistemi tespit ve değerlendirme tutanağında; User ID "...", kullanıcı adı "...", şifre "..." olarak ByLock iletişim sisteminin kullandığı, ekleyenlerin "..., ... ..., ..., ..." şeklinde kullanıcı adı verdikleri, yazışma içeriklerinde "o toplantıya hepimiz katılacağız menemenden kaç kişi gelir mütevelli seviyesinden olacak" şeklinde mütevelliye ilişkin yazışmalar olduğu, ...'' tespitleri ile dava dosyasında yer alan diğer bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı anlaşılan davacının, FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisaklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 16/10/2024 tarihinde, oybirliğiyle, kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın