5. Daire 2020/927 E. 2023/20663 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2020/927 E. 2023/20663 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2020/927 Esas 2023/20663 Karar 27.12.2023
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2020/927 E.,  2023/20663 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/927
Karar No : 2023/20663

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili: Av. ...

Karşı Taraf (Davalı):... Bakanlığı / ANKARA
Vekili: Av. ...

İstemin Özeti: Davacının, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 4. maddesinin 1. fıkrasının (ğ) bendi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının... tarih ve ... sayılı işlemin iptaline ve bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal hakların yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen... İdare Mahkemesinin ...tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti:FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatı veya iltisakının bulunmadığı, savunma hakkı tanınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, dava konusu işlemde aleyhine somut hiçbir delil ve gerekçenin gösterilmediği, FETÖ/PDY ile irtibatı ve iltisakına dair kişiselleştirme yapılmadığı, sadece komutanları tarafından verilen emirlere uygun olarak tank kullandığı, bunun dışında hakkında başkaca bir iddianın bulunmadığı ileri sürülmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi:...
Düşüncesi: İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde verilen ve Yargıtayca onanarak kesinleşen ... Ağır Ceza Mahkemesinin... tarih ve E:..., K:...sayılı kararında yer alan; '"..... no’lu Tank Personeli: Sanık uzman erbaş ...; ... Sanık her ne kadar darbeden haberdar olmadığını, whatsapp mesajlarını da okumadığını ifade etmiş ise de; birlikten çıktıkları saat itibariyle darbe girişiminin çoktan başladığı, sanığın savcılıktaki beyanlarında tugaydayken birinci taburun Sabiha Gökçen Havaalanına gittiğini duyduğunu da beyan ettiği, ayrıca sanığın savunmalarından anlaşıldığı üzere olay gecesi eşi ile irtibat halinde olduğu ve eşinin köprünün kapatıldığını da ondan öğrendiği, sanığın savunmaları ve sanık er A.S.'nin beyanlarında da anlaşıldığı üzere maktul şüpheli V.Y.'nin sanık ...'e Boğaziçine gidiyoruz diyerek rotayı başlangıçta söylediği, sanığın sürücüsü bulunduğu tanka yola çıkılmadan önce top mermisi yüklendiği ve mühimmat yüklemesi yapıldıktan sonra köprüye doğru yola çıkıldığı, sanığın tüm eylemlerin içerisinde bile isteye yer aldığı, sanığın bulunduğu tankın kışladan çıkış ve köprüye geliş saatleri, sanığın olay gecesi eşi ile olan irtibatı ve ondan edindiği bilgiler, E 5 yolu üzerinde vatandaşların engellemelerine maruz kalınmasına rağmen köprüye intikal edilmesi, gece boyu sanığın da bulunduğu tanktan 4 kez tank atışı yapılması hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanığın darbe teşebbüsünün içerisinde bile isteye yer aldığı..." şeklindeki tespit ve değerlendirmeler bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.

Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 27/12/2023 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın