4. Daire 2023/4973 E. 2024/7613 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

4. Daire 2023/4973 E. 2024/7613 K. — Danıştay Kararı

4. Daire 2023/4973 Esas 2024/7613 Karar 18.12.2024
Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2023/4973 E.,  2024/7613 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2023/4973
Karar No : 2024/7613

TEMYİZ EDEN TARAFLAR: 1- (DAVALI) ... Dairesi Başkanlığı
VEKİLİ : Av. ...

2- (DAVACI) ... Otomotiv Dış Ticaret Limited Şirketi
VEKİLLERİ : Av. ... - Av. ... - Av. ...

İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek taraflarca aleyhlerine olan hüküm fıkralarının bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem : Davacı şirket tarafından, İstanbul ili, Kartal ilçesi, ... Mahallesi'nde bulunan ... ada, ... parsel sayılı tamamı hazineye ait 1.325,00 m² yüzölçümlü taşınmazın 750,00 metrekaresi'nin 02/03/2010-10/04/2013 tarihleri arasında işyeri bahçesi yapılmak suretiyle fuzulen işgalinden dolayı 232.138,35-TL ecrimisil istenilmesine ilişkin ... tarih ve ... sayılı ecrimisil ihbarnamesinin iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti:... İdare Mahkemesince verilen... tarih ve E:..., K:... sayılı kararda; dava dosyasında bulunan bilgi ve belgeler ile bilirkişi raporundan davacının işgalindeki taşınmazın sözü edilen dönemlerde toplam 120.383,61-TL ecrimisil getirebileceğinin anlaşılması karşısında, dava konusu işlemin anılan miktara ilişkin kısmında hukuka aykırılık, fazlaya ilişkin 111.754,74-TL'lik kısmında ise hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu... tarih ve ... sayılı ecrimisil ihbarnamesinin 111.754,74-TL'lik kısmının iptaline, 120.383,61-TL'lik kısmı yönünden ise davanın reddine karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Bölge İdare Mahkemesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının usul ve hukuka uygun olduğu ve taraflarca ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDEN DAVACININ İDDİALARI: Dava konusu yerin ticari amaçla kullanılan, herhangi bir şekilde ekilip biçilen, gelir elde edilen bir yer olmadığı, davalı idare tarafından yol için kendi parsellerinden 882 m² kadar DOP kesintisi yapılmasına karşın yolun buradan geçirilmediği belirtilerek temyize konu kararın aleyhe olan kısmının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

TEMYİZ EDEN DAVALININ İDDİALARI : Bilirkişi raporu ile de sabit olduğu üzere davacının, Hazinenin taşınmazında işgalci konumunda olduğu, yine bilirkişi raporu ile rayicin çok altında bir ecrimisil bedeli belirlendiği, bunun ise yerindelik denetimi niteliği taşıdığı belirtilerek, temyize konu kararın aleyhe kısmının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

DAVACININ SAVUNMASI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DAVALININ SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.

TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz istemlerinin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Tarafların temyiz istemlerinin reddine,
2.Temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3.Temyiz giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına,
4.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın anılan İdare Mahkemesine gönderilmesine, 18/12/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın