2. Daire 2021/9416 E. 2024/3507 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

2. Daire 2021/9416 E. 2024/3507 K. — Danıştay Kararı

2. Daire 2021/9416 Esas 2024/3507 Karar 06.06.2024
Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/9416 E.,  2024/3507 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/9416
Karar No : 2024/3507

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...

İSTEMİN KONUSU : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava Konusu İstem : Dava; Ardahan Emniyet Müdürlüğü kadrosunda komiser rütbesinde görevli iken emekliye ayrılan davacı tarafından, "yetkisini veya nüfusunu kendisine veya başkalarına çıkar sağlamak amacıyla veya dostluk nedeniyle kötüye kullanmak" ve "yurda girmesi veya çıkması yasaklanan kişilerin girip çıkmalarına göz yummak, aracı olmak veya yol göstermek" fiillerini işlediğinden bahisle Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 8. maddesinin 7. ve 24. bentleri uyarınca "meslekten çıkarma" cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun ... günlü, ... sayılı kararına esas teşkil eden fiile ilişkin yapılan yargılamada ... Ağır Ceza Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı kararı ile beraatine karar verildiği gerekçesiyle hakkında tesis edilen meslekten çıkarma işleminin ve bu işlemin kaldırılması istemiyle yapılan 23/03/2015 tarihli başvurunun reddine ilişkin ... günlü, ... sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla; davacı tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun ...günlü, ... sayılı kararının iptali istemiyle daha önce açılan davada ... İdare Mahkemesinin ... günlü, E:..., K:... sayılı kararıyla davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verildiği ve bu kararın temyiz edilmeden kesinleştiği görüldüğünden, davacının meslekten çıkarma işleminin iptali istemi yönünden davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmesi gerektiği, dava açma süreleri geçirildikten çok sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun kararına esas alındığı belirtilen fiile ilişkin yapılan yargılamada davacı hakkında beraat kararı verilmesinin yeni bir itiraz süresi başlatmayacağı gözetildiğinde meslekten çıkarma işleminin kaldırılması yönünde yapılan başvurunun reddine ilişkin ... günlü, ... sayılı işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; istinaf başvurusuna konu kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından; disiplin soruşturmasına konu olay nedeniyle hakkında yapılan ceza yargılaması sonucu üzerine atılı suçlamalardan beraat ettiği, anılan beraat kararının mahkemece dikkate alınmamasının hukukun üstünlüğü ilkesine ters düştüğü, bu kararla hakkında verilen meslekten çıkarma işleminin dayanaksız kaldığı, beraat kararı değerlendirilmeden verilen mahkeme ve bölge kararın insan haklarına, hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu, meslekten çıkarma işleminin kaldırılması yönünde yapmış olduğu başvurunun reddine dair işlem ile yeni bir idari işlem doğduğu ve bu işleme karşı süresinde yargı yoluna başvurduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVACININ TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... günlü, E:..., K:... sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi.... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın...İdare Mahkemesine gönderilmesine, 06/06/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın