12. Daire 2023/4445 E. 2024/423 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

12. Daire 2023/4445 E. 2024/423 K. — Danıştay Kararı

12. Daire 2023/4445 Esas 2024/423 Karar 07.02.2024
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2023/4445 E.,  2024/423 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/4445
Karar No : 2024/423

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Genel Komutanlığı
VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: ... İl Jandarma Komutanlığında uzman çavuş olarak görev yapan davacının, tedavi süreleri hariç olmak üzere son bir yıl içerisinde üç aydan fazla istirahat veya hava değişimi raporu aldığından bahisle sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin 26/12/2019 tarihli işleminin iptali, özlük haklarının iadesi ve parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla; dava konusu işlemin, 30/12/2019 tarihli olurla nihayete erdiği ve tebliğ edildiği, bu işlemin kaldırılması istemiyle tebliğden itibaren 60 gün içerisinde idareye başvurulması veya dava açılması gerekirken bu süreler geçtikten yaklaşık iki yıl sonra 22/12/2022 tarihinde dava açıldığı, idari işlemin usulüne uygun olarak tebliğ edildiği ve 60 günlük genel dava açma süresinini geçirildiği gerekçesiyle davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; İdare Mahkemesi kararında "kamu görevinden çıkarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemin, 30/12/2019 tarihinde olur verilerek nihayete erdiği ve tebliğ edildiği" belirtilmiş ise de ara kararına istinaden gönderilen cevapta; dava konusu işlemin tebliğ edilmediği ve telefonla aranarak davacıya bildirildiğine ilişkin 31/12/2019 tarihli tutanağın düzenlendiğinin bildirildiği, tebliğ edilmemiş olsa da tesis edildiği anda etki ve sonuçlarını doğuran nitelikte olan göreve son verme işleminin, davacının maaşını alamaması ve işine gidememesi gibi fiili etkilerinin oluştuğu, işlem tarihinden yaklaşık 3 yıl sonra açılan davanın süre aşımı sebebiyle esasının incelenmesine olanak bulunmadığı, İdare Mahkemesince verilen davanın süre aşımı yönünden reddi yolunda verilen kararda sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek istinaf başvurusu gerekçeli olarak reddedilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Benzer uyuşmazlıklarda Anayasa'nın 40. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davaların süresinde açıldığının kabul edildiği belirtilerek, temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davanın süresinde açılmadığı belirtilerek, temyiz isteminin reddi ile Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: ...
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle süre aşımı yönünden reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun gerekçeli olarak reddi yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Temyiz istemi adli yardımlı olarak incelendiğinden, temyiz giderlerinin davacıdan tahsili için İdare Mahkemesince ilgili tahsil dairesine müzekkere yazılmasına,
5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 07/02/2024 tarihinde, kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın