10. Daire 2020/6639 E. 2023/5563 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

10. Daire 2020/6639 E. 2023/5563 K. — Danıştay Kararı

10. Daire 2020/6639 Esas 2023/5563 Karar 12.10.2023
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2020/6639 E.,  2023/5563 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2020/6639
Karar No : 2023/5563

TEMYİZ EDEN (DAVACILAR) : 1- Kendi adlarına asaleten … adına velayeten … ve …
2- …
3- …
4- …
5- …
6- …
7- …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
VEKİLİ : 1. Huk. Müş. Yrd. …

İSTEMİN_KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

DAVANIN_KONUSU : Davacılar tarafından, yakınları ...'nin Hakkari ili Yüksekova ilçesi Esenyurt Mahallesi'nde güvenlik güçleri tarafından terör örgütüne karşı başlatılan operasyonlar nedeniyle çatışmanın ortasında kaldığı ve 11/02/2016 tarihinde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucunda yaralanarak hayatını kaybettiğinden bahisle, müteveffanın; babası ... için 1.000,00 TL maddi, 50.000,00 TL manevi, annesi ... için 1.000,00 TL maddi, 50.000,00 TL manevi, kardeşleri …, …, …, …, …, … ve … için ayrı ayrı 1.000,00 TL maddi, 10.000,00 TL manevi olmak üzere toplam 9.000,00 TL maddi, 170.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve tazminat başvurusunun reddine dair İçişleri Bakanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; dava konusu işlemin iptali isteminin incelenmeksizin reddine, maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davacıların istinaf başvurularının reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacılar tarafından, İdare Mahkemesince yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan sadece kolluk tarafından tutulan tutanaktan yola çıkılarak yakınları ...'nin örgüt üyesi olduğuna kanaat getirildiği, yakınlarının olay esnasında çatışma ortasında kaldığı, ex olan örgüt üyesini alma ve kimliğini tespit etme yoluna gidilmediği, BİXİ olarak tabir edilen silahın müteveffaya ait olduğu iddiasının da keyfi bir yaklaşımdan ibaret olduğu, bu silahın örgüt üyelerine ait olduğu, yakınlarına ait olsaydı ve ... bu silahla çatışmaya girseydi silah üzerinde parmak izlerinin olması gerektiği, yakınları ... hakkında öldükten sonra Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldığı ve bu dava sonucunda örgüt üyesi olduğu ve suçta kullanıldığı belirtilen silahın müsaderesi yönünde karar verildiği, mütevveffa hakkında kamu davasının devam etmesinin ve örgüt üyesi olduğu yönündeki kararın hukuken izahının bulunmadığı, ...'nin olaydan yaklaşık bir ay önce askerlik yaptığı birlikten terhis edilerek ilçesine döndüğü, bu kadar kısa bir sürede silahlı bir örgüte katılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu gerekçelerle Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıların temyiz istemlerinin REDDİNE,
2. Dava konusu işlemin iptali isteminin incelenmeksizin reddi, maddi ve manevi tazminat talebinin reddine ilişkin ... İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Adli yardım talebinin kabul edilmiş olması nedeniyle ödenmemiş olan temyiz yargılama giderlerinin davacılardan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 12/10/2023 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın