10. Daire 2019/5810 E. 2023/5372 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

10. Daire 2019/5810 E. 2023/5372 K. — Danıştay Kararı

10. Daire 2019/5810 Esas 2023/5372 Karar 11.10.2023
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2019/5810 E.,  2023/5372 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2019/5810
Karar No : 2023/5372

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
(… Bakanlığı)
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının davalı idare tarafından aleyhine olan kısmının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

DAVANIN_KONUSU: Davacı şirket tarafından üretilen ve satışı yapılan "..." markalı dondurmalara yönelik olarak "…" sloganı ile 08/07/2015-30/08/2015 tarihleri arasında ulusal televizyon kanallarında yayınlanan reklam ve tanıtımların 6502 sayılı Kanun'un 61. maddesine aykırı olduğundan bahisle davacı şirketin 440.440,00 TL idari para cezası ile cezalandırılmasına ve cezaya konu reklamların durdurulmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemle bildirilen Reklam Kurulunun … tarih ve … sayılı kararının iptaline ve ödenmiş olan 330.330,00 TL'nin iadesine karar verilmesi istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; dava konusu işlemin iptaline, davacı tarafından peşin olarak ödenmiş olan 330.330,00 TL'nin iadesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davalı idarenin istinaf başvurusunun İdare Mahkemesi kararının dava konusu işlemin iptaline ilişkin kısmı yönünden kısmen reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretine ilişkin kısmı yönünden ise kısmen kabulü ile kararın bu kısımlarının kaldırılmasına karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI: Davalı idare tarafından, dava konusu işlemde hukuka aykırı ve iptali gerektirir bir durum bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının temyize konu kısmının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen kararın davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine ilişkin kısmı usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bu kısmının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin REDDİNE,
2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyize konu davalı idarenin istinaf başvurusunun reddine ilişkin kısmının ONANMASINA,
3. Temyiz yargılama giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, artan posta ücretinin iadesine,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 11/10/2023 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın