18. Ceza Dairesi 2015/5145 E. 2015/6431 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

18. Ceza Dairesi 2015/5145 E. 2015/6431 K. — Yargıtay Kararı

18. Ceza Dairesi 2015/5145 Esas 2015/6431 Karar 01.10.2015
18. Ceza Dairesi 2015/5145 E.,  2015/6431 K.

Tebliğname No : 4 - 2013/217482 MAHKEMESİ : Nevşehir(Kapatılan) 2. Sulh Ceza Mahkemesi TARİHİ : 21/03/2013 NUMARASI : 2011/410 (E) ve 2013/299 (K) SUÇ : Hakaret

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak; 1- Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Sanığın katılan polis memuruna söylediği iddia olunan "kaldırmıyorum lan" biçimindeki kaba hitap tarzı niteliğindeki sözlerin, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, CMK'nın 223/2-e maddesi uyarınca beraat kararı verilmesi, 2- Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına hükmolunan vekalet ücretinin, CMK'nın 327/2. maddesindeki düzenlemeye aykırı olarak Hazine yerine katılandan tahsiline karar verilmesi, Kanuna aykırı ve katılan T.. D..'un temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki isteme aykırı olarak olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 01.10.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın