15. Hukuk Dairesi 2007/7666 E. 2008/351 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

15. Hukuk Dairesi 2007/7666 E. 2008/351 K. — Yargıtay Kararı

15. Hukuk Dairesi 2007/7666 Esas 2008/351 Karar 23.01.2008
(Kapatılan)15. Hukuk Dairesi 2007/7666 E.,  2008/351 K.

Mahkemesi :Sulh Hukuk Hakimliği

Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

- K A R A R -

Dava, İİK’nın 67. maddesi hükmüne dayalı olarak açılmış olup, icra takibine borçlu davalının vâki itirazının iptâli istemine ilişkindir. Bakırköy 2. İcra Müdürlüğü’nün 2006/2221 takip sayılı dosyası kapsamından; davacı şirketin, adi takip yolu ile davalı ve takip borçlusu şirket hakkında başlatmış olduğu icra takibinde 1.143,51 YTL bakiye iş bedelinin tahsilini istediği anlaşıldığı gibi; itirazın iptâli davasının da bir yıllık süresi içinde açıldığı saptanmış bulunmaktadır. Mahkemece, yetkisiz icra dairesinde icra takibine girişildiği gerekçesiyle dava reddedilmiş ve verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir. Taraf vekillerinin yazılı açıklamaları değerlendirildiğinde; yanlar arasında davalının tekstil ürünlerinin boyama, ram sonfor silikon enzim ve yıkama işlerinin davacı yüklenici tarafından yapılmasına yönelik olarak “sözlü” sözleşme yapıldığı açıklıkla anlaşıldığı gibi; kurulan bu akdi ilişkinin, niteliğince Borçlar Kanunu’nun 355. maddesinde tanımlandığı üzere bir “eser” sözleşmesi olduğu sonucuna varılmaktadır. Uyuşmazlık, davalı tarafından inkâr edilmeyen eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, ödenmediği ileri sürülen bakiye iş bedeli olan para alacağı davalıdan istenmektedir. İcra takip alacaklısı davacının, takip tarihi itibariyle yasal ikâmetgahının Bakırköy İcra Dairesinin yetkili olduğu idari sınırlar içerisinde kaldığı çekişmesizdir. Eser sözleşmesi gereği yapılan işin bedelinin tahsili istemiyle adi takip yolu ile icra takibi başlatmış olduğuna göre, Borçlar Kanunu’nun 73/1 ve HUMK’nın 10. maddeleri hükümleri gereğince alacaklının yerleşim yeri icra müdürlüğü yetkilidir (İİK.m.50). Bu yasal nedenle icra takibi başlatılan Bakırköy 2. İcra Müdürlüğü’nün yetkili olduğunun kabulü ile yetki itirazının reddi yerine; mahkemece, yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir. SONUÇ:Yukarıda açıklanan sebeplerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 23.01.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın