15. Ceza Dairesi 2014/7617 E. 2016/2489 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2014/7617 E. 2016/2489 K. — Yargıtay Kararı

15. Ceza Dairesi 2014/7617 Esas 2016/2489 Karar 10.03.2016
15. Ceza Dairesi 2014/7617 E.,  2016/2489 K.

MAHKEMESİ : Ağır Ceza Mahkemesi SUÇLAR : 1136 sayılı Kanuna muhalefet, görevi kötüye kullanma, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık,

1136 sayılı Kanuna muhalefet, görevi kötüye kullanma, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından sanığın mahkumiyetine ilişkin hükümler, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü: Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunun 29.12.2011 tarih ve 2011/Bşk-42-42 Esas-Karar sayılı kararında belirlendiği gibi; 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 14. maddesinin 3. fıkrasının (a) bendinde; “Daireler arasında işbölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir,” (b) bendinde de; “Çeşitli suçlara ait davalarda, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir” hükmüne yer verilmiştir. Çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı saptanırken, hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır kabul edilmeli, üst sınırların eşit olması halinde bu kez alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu sonucuna varılmalıdır. Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması halinde dikkate alınmalıdır, İncelenen dosya içeriğine göre; Sanığın, sahte vekaletname suretlerini kullanarak 18 ayrı dosyada davacı ve davalı vekili sıfatıyla görev yapmasının TCK'nın 204/1-3 maddesinde öngörülen resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğu anlaşılmakla, Temyiz incelemesine konu suçlardan iddianamede anlatılan resmi belgede sahtecilik suçunun cezası, suç tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan 5237 sayılı TCK'nın 204/1-3 maddesinde üç yıldan yedi yıl altı aya kadar hapis; dolandırıcılık suçunun cezası ise aynı Kanunun 158/1-e maddesi uyarınca üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasından ibaret olduğu gözetildiğinde; İddianamedeki sevk maddeleri ve nitelendirmeye göre, Yargıtay Kanununun Değişik 14. maddesi gereğince temyiz incelemesi Yüksek (11.) Ceza Dairesinin görevi dâhilinde olduğundan Dairemizin GÖREVSİZLİĞİNE dosyanın ilgili Daireye gönderilmesine, 10.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın