Yargıtay Kararı

13. Ceza Dairesi 2013/18100 E. 2014/19682 K. — Yargıtay Kararı

13. Ceza Dairesi 2013/18100 Esas 2014/19682 Karar 02.06.2014
13. Ceza Dairesi 2013/18100 E.,  2014/19682 K.

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme, işyeri dokunulmazlığını ihlal HÜKÜM : Beraat, düşme, mahkumiyet

Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü: I- Sanık hakkında işyeri dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde; Dosya kapsamında yer alan olay yeri inceleme raporu, kroki, keşif tutanakları ve bilirkişi raporu göz önüne alındığında sanığın eyleminin TCK'nın 44. maddesi delaletiyle bütün olarak bina içinde hırsızlığa teşebbüs suçunu oluşturduğu değerlendirilmekle tebliğnamede bozma isteyen 2 nolu düşünceye iştirak edilmemiştir. Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, kararın dayandığı gerekçeye ve takdire göre, o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazı yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle usul ve kanuna uygun ve takdire dayalı bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA, II- Sanık hakkında hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükümlerin temyiz incelemesine gelince; Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir. Ancak; 1-19.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5560 sayılı Kanun ile değişik TCK'nın 142/4. maddesi uyarınca suç tarihi itibariyle hırsızlık suçuylu birlikte işlenen mala zarar verme suçu, şikeyete bağlı olmadığı halde atılı suçtan şikayet yokluğu nedeniyle düşme kararı verilmelsi, 2- Yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeden TCK'nın 143. maddesi uyarınca üst hadden artırım ve aynı yasanın 35. maddesi uyarınca ise alt hadden indirim yapılması, 3-Sanığın adli sicil kaydındaki ilamda hükmün açıklanmasının geri bırakılmalsına karar verildiği, hırsızlık suçunun teşebbüs aşamasında kaldığının anlaşılması karşısında yasal ve yeterli gerekçe gösterilmeden hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi, 4- Kasten işlediği suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetin yasal sonucu olarak sanık hakkında TCK'nın 53. maddesinde belirtilen haklardan yoksun kılınma kararı verilmemesi, Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 02/06/2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın