12. Hukuk Dairesi 2011/1433 E. 2011/17417 K. — Yargıtay Kararı :: Hukuk Asistan
Yargıtay Kararı

12. Hukuk Dairesi 2011/1433 E. 2011/17417 K. — Yargıtay Kararı

12. Hukuk Dairesi 2011/1433 Esas 2011/17417 Karar 03.10.2011
12. Hukuk Dairesi 2011/1433 E.,  2011/17417 K.

MAHKEMESİ : İstanbul 10. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 27/10/2010
NUMARASI : 2008/2691-2010/1593 Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
İ.İ.K.’nun 150/b maddesinde; “Rehin, kiraya verilmiş bir gayrimenkul ise icra müdürü, alacaklının talebi üzerine takibin kesinleşmesini beklemeden kiracıları da takipten haberdar eder ve işleyecek kiraların icra dairesine ödenmesini emreder. Şu kadar ki, bu şekilde işlem yapılması 132 ve 135 inci maddelerdeki hakları ortadan kaldırmaz. Kiracı ihtara rağmen kira paralarını icra dairesine yatırmazsa hakkında 356 ncı madde hükmü kıyasen uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Anılan madde uyarınca uygulanması gereken aynı kanunun 356.maddesinde de “Yukarda ki madde hükümlerine riayet etmemiş olanların kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri para ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınır.” hükmü yer almaktadır.
Somut olayda ipotekli taşınmazın kiracısı 3.kişi T.T.T. San.Tic.A.Ş.ye İİK.nun 150/b maddesi uyarınca kira paralarını icra dosyasına yatırması için 13.07.2006 tarihinde yazı gönderildiğine göre 3. kişinin bu tarihten sonra kira paralarını icra dosyasına ödemesi gerekir. Kiracı 3.kişinin anılan yazıya yönelik şikayetlerini icra mahkemesine bildirmesi gerekir. 3.kişi kiracının icra mahkemesine bu yönde bir başvurusu ve kira borcu bulunmadığı yönünde mahkemeden almış olduğu bir karar bulunmamaktadır.  Her ne kadar 3. kişi taşınmazı cebri icra yoluyla tahliye ettiğini beyan etmişse de tahliye tarihine kadar işleyen kira borcu bulunmaktadır. Bu durumda mahkemece tarafların bildirdiği tahliyeye ilişkin takip dosyaları celp edilerek tahliye tarihinin ve buna göre kira borcunun ödenen miktarda dikkate alınarak  bilirkişi raporuyla tespit edilmesi  ve buna göre mahkemece şikayetin kabulü ile memurluk kararının iptaline karar verilmesi gerekirken  yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ :Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 03/10/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Yargıtay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın