6. Daire 2024/1296 E. 2024/4407 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

6. Daire 2024/1296 E. 2024/4407 K. — Danıştay Kararı

6. Daire 2024/1296 Esas 2024/4407 Karar 01.07.2024
Danıştay 6. Daire Başkanlığı 2024/1296 E.,  2024/4407 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2024/1296
Karar No : 2024/4407

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ... Belediye Başkanlığı-...
VEKİLİ : Av. ...

KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN ÖZETİ: Hatay ili, Dörtyol ilçesi, ... Mahallesi, ... ada, ... parsel (eski ... parsel) sayılı taşınmazın bulunduğu alanda parselasyon yapılmasına yönelik Yeşilköy Belediye Encümenin ... tarih ve ... sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemin iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun değişik gerekçe ile reddine dair ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın temyiz edilmesi üzerine 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 48. maddesinin 7. fıkrası uyarınca temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddi yolunda Danıştay Altıncı Dairesince verilen 11/04/2023 tarihli, E:2022/9004, K:2023/3607 sayılı kararının, usul ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Temyiz edilen kararda bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, usul ve kanuna uygun olan kararın onanması gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ ...'ÜN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Danıştay Altıncı Dairesince verilen 11/04/2023 tarihli, E:2022/9004, K:2023/3607 sayılı kararının kaldırılmasına, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının onanmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, Hatay ili, Dörtyol ilçesi, ... Mahallesi, ... ada, ... parsel (eski ... parsel) sayılı taşınmazın bulunduğu alanda parselasyon yapılmasına yönelik Yeşilköy Belediye Encümenin ... tarih ve ... sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
... İdare Mahkemesinin dava konusu işlemin iptali yolundaki ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusu, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararıyla değişik gerekçe ile reddedilmiştir.
Davalı idare, 07/11/2020 tarihinde UYAP kaydına giren dilekçeyle ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı temyiz talebinde bulunmuştur.
Danıştay Altıncı Dairesince verilen 11/04/2023 tarihli, E:2022/9004, K:2023/3607 sayılı kararıyla; ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararın, 27.09.2022 tarihinde davalı Dörtyol Belediye Başkanlığı vekilinin elektronik tebligat adresine ulaştığı, bu tarihi izleyen beşinci gün olan 02.10.2022 tarihinde tebliğ edilmiş sayıldığı, bu karara karşı 2577 sayılı Kanunun 46. maddesi uyarınca 30 gün içinde, en son 01.11.2022 tarihinde temyiz isteminde bulunulması gerekirken, bu süre geçirildikten sonra, 07.11.2022 tarihinde UYAP sistemi kayıtlarına giren dilekçe ile temyiz isteminde bulunulduğu anlaşıldığından, davalı idarenin temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle incelenmesine yasal olanak bulunmadığı gerekçesiyle temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, ... İdare Mahkemesinin E:... sayılı dosyasına kaydedilen davalı idarenin temyiz başvuru dilekçesinin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı karara karşı temyiz başvurusunda bulunabileceği son gün olan 01/11/2022 tarihinde UYAP ortamında sunulduğu anlaşıldığından, temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine yönelik Danıştay Altıncı Dairesince verilen 11/04/2023 tarihli, E:2022/9004, K:2023/3607 sayılı kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.
Davalının temyiz isteminin incelenmesine gelince;
Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairelerince verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin Dairemizin 11/04/2023 tarihli, E:2022/9004, K:2023/3607 sayılı kararının kaldırılmasına, ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, anılan kararın ONANMASINA, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 01/07/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın