5. Daire 2023/22431 E. 2024/7944 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2023/22431 E. 2024/7944 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2023/22431 Esas 2024/7944 Karar 21.05.2024
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2023/22431 E.,  2024/7944 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/22431
Karar No : 2024/7944

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...'ü temsilen ... Sendikası
Vekili : Av. ...

Karşı Taraf (Davalı) : ...Bakanlığı / ...
Vekili : Hukuk Müşaviri ...

İstemin Özeti : 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine, parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin... Bölge İdare Mahkemesi... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Savunma hakkı tanınmadan tesis edilen kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğu, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığı, masumiyet karinesinin ve suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği, ...Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla hapis cezası ile cezalandırıldığı, ceza hükmünün gerekçesinde delege kimlik kartından bahsedildiği, oysaki ortada bir kimlik kartı bulunmadığı, kolluk görevlilerince toplantıya katılanlardan alınan kimlik kartındaki bilgiler listelenerek fezleke düzenlendiği, ... tarafından yapılan toplantıya yöneticisi olduğu sendika adına katıldığı, kendisi de kamu görevinden çıkarıldığı için kamu görevinden çıkarılanların mağduriyetlerini gidermek ve destek olmak amacı ile ...'nin çağrısıyla yapılan toplantılara katıldığı, toplantı maksadının bu hususla ilgili olmadığını anlayınca da toplantıdan ayrıldığı, ... Sendikası üyesi olduğu, sendikanın değişik kademelerinde görev aldığı ve 2 dönem ... işyeri temsilciliği yaptığı, 2014 yılından 2017 yılına kadar ... Adıyaman Şube Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptığı, sendikal faaliyetlerinden dolayı soruşturma açıldığı ancak tamamlanmadan KHK ile kamu görevinden çıkarıldığı, Anayasa ve AİHS'e göre bir çok temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 21/05/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın