5. Daire 2023/16043 E. 2024/7639 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2023/16043 E. 2024/7639 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2023/16043 Esas 2024/7639 Karar 16.05.2024
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2023/16043 E.,  2024/7639 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/16043
Karar No : 2024/7639

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...

Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri Av. ...
Hukuk Müşaviri ...

İstemin Özeti : Davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35/B maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin ...tarih ve ... sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:...sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin... tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Usulüne uygun soruşturma yapılmadığı, ceza verme yetkisinin zamanaşımına uğradığı, hakkında ceza hukuku anlamında bir suçlamanın isnat edildiği, AİHS'in yedinci maddesinin somut uyuşmazlığa uygulanması gerektiği, yasal fiilleri gerekçe gösterilerek cezalandırıldığı, OHAL döneminde sadece OHAL'in gerektirdiği ölçüde, OHAL'e neden olan konularda ve OHAL süresiyle sınırlı olarak geçici nitelikte tedbirler alınabileceği, kamu idareleri ve idare mahkemelerince irtibat ve iltisak tespiti yapılamayacağı, hakkında verilmiş kesin nitelikte bir hüküm bulunmadığı, tanık beyanlarının FETÖ/PDY terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğuna dair kesin ve şüpheden arındırılmış nitelikte olmadığı, irtibat ve iltisak kapsamında değerlendirilebilecek somut herhangi bir tespitin de bulunmadığı, dernek üyeliğin örgütlenme özgürlüğü kapsamında olduğu, bu derneğin terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğunu bilmediği, yasal nitelik taşıyan faaliyetlerin dolayı sorumlu tutulamayacağı, Anayasa'da ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, gereği görüşüldü:

Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 16/05/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın