5. Daire 2023/15577 E. 2023/15843 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2023/15577 E. 2023/15843 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2023/15577 Esas 2023/15843 Karar 14.11.2023
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2023/15577 E.,  2023/15843 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/15577
Karar No : 2023/15843

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : ...
Vekili : Av. ...

Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ...
Vekili : Av. ...

İstemin Özeti : 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen... İdare Mahkemesinin ...1 tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi .... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun insan hakları ihlallerini inceleme ve giderme görevini yerine getirmediği, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiği, yasa dışı hiçbir oluşum içerisinde yer almadığı, soruşturma yapılmadan ve savunma hakkı tanınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, mahkumiyetine ilişkin ceza mahkemesi kararının kesinleşmediği, HTS kayıtlarının tek başına yeterli delil olmadığı iddia edilmektedir.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirine uymamaktadır.
Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, ... Ağır Ceza Mahkemesinin... tarih ve E:..., K:... sayılı kararında; '...sanığın Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde asker olarak görev yaptığı dönemde üzerine kayıtlı ve kullanımında olan... numaralı GSM hattına ilişkin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ankesör/kontörlü/sabit hatlardan arama sistemine yönelik yapılan araştırma kapsamında düzenlenen HTS verileri inceleme ve değerlendirme tutanağında...'da bulunan büfe ve marketlerdeki kontörlü telefonlardan 07/07/2015 ve 28/10/2015 tarihleri arasında farklı zamanlarda aynı örgüt suçundan haklarında soruşturma veya kovuşturma yapılan M.Ö., M.A.G., M.Ö., F.E., K.Ö., S.K., R.M., A.C.K., M.U.K., M.H.Ö., R.K., E.E. ve Ö.D. isimli askeri personeller ile ardışık olarak arandığı ve yine dokuz kez de ...'da bulunan büfe ve marketlerdeki kontörlü telefonlardan tekil olmak üzere aranma kaydının bulunduğu, ... Sanığın ardışık olarak arandığı askeri personellerle tanıştığı ve bazıları ile aynı birlikte görev yaptığına ilişkin beyanı, HTS kayıtları ve bu kayıtlar üzerinden hazırlanan inceleme ve değerlendirme raporu, emniyetin ardışık aranan şahıslarla ilgili araştırma yazısı birlikte değerlendirildiğinde sanığın inkar mahiyetindeki beyanlarının kendisini suçtan kurtarmaya yönelik olduğu kanaatine varıldığı, TSK yapılanması içinde yer alan sanığın sivil imam tarafından örgütsel talimatların iletilmesi için buluşma gerçekleştirmek amacıyla arandığının belirlendiği, bu şekilde sanığın kimliği tespit edilemeyen FETÖ silahlı terör örgütünün askeri şahısları takip ve idare ile görevlendirdiği "mahrem imam" ile irtibatının olduğu, bu duruma göre de sanığın örgüt hiyerarşisine dahil olduğu,...' tespitlerine yer verildiği görüldüğünden, davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 14/11/2023 tarihinde, oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın