5. Daire 2023/12642 E. 2024/7723 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

5. Daire 2023/12642 E. 2024/7723 K. — Danıştay Kararı

5. Daire 2023/12642 Esas 2024/7723 Karar 20.05.2024
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2023/12642 E.,  2024/7723 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/12642
Karar No : 2024/7723

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
Vekili : Av. ...

Karşı Taraf (Davalı) : ...... Bakanlığı / ...
Vekili : Av. ...

İstemin Özeti : Davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 35. maddesinin (B) fıkrası uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ... tarih ve E-... sayılı işleminin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin... tarih ve E:..., K:...sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Her ne kadar ByLock kullandığı yönündeki kabul ile davanın reddine karar verilmişse de yargılandığı ceza dosyasına adına kayıtlı hatlar ile ByLock programının kullanılmadığına ilişkin tarafsız bilirkişilerce hazırlanmış rapor sunulduğu, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiş olmasının örgüt ile irtibatlı olduğu şeklinde değerlendirilmesinin yargılamaların gerçekleştirilme şekli düşünüldüğünde hatalı olduğu,etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak zorunda bırakıldığı, hiçbir terör örgütü ile irtibatı, iltisakı yahut üyeliği bulunmadığı, FETÖ/PDY terör örgütünün hiçbir basamağında da yer almadığı, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığı, bu şekilde masumiyet karinesinin ihlal edildiği, dava konusu işlemin kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesine aykırı olduğu, işlemin konu, sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırı olduğu ileri sürülmüştür.

Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: ...
Düşüncesi: İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
Temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 20/05/2024 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın