12. Daire 2022/3891 E. 2022/4403 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

12. Daire 2022/3891 E. 2022/4403 K. — Danıştay Kararı

12. Daire 2022/3891 Esas 2022/4403 Karar 20.09.2022
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2022/3891 E.,  2022/4403 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/3891
Karar No : 2022/4403

YETKİLİ YARGI YERİNİN BELİRLENMESİ KARARI
… tarafından, ... Valiliğine karşı açılan davada; Tekirdağ 2. İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile Ankara 4. İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı üzerine çıkan yetki uyuşmazlığına ilişkin dosya, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 43. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 33. maddesinin üçüncü fıkrasında, "Kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir." kuralına yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; polis memuru olarak görev yapmakta iken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan, bilâhare Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun … tarih ve … sayılı kararıyla kamu görevine iadesine karar verilmesi üzerine İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Araştırma Merkezi Müdürlüğüne memur olarak atanan davacının, atanması sonrasında Tekirdağ ilinde görevlendirildiği, davalı idarece kendisine yapılan ödemede maaşına yasal faiz işletilmediği ve fazla çalışma ücretinin ödenmediğinden bahisle eksik ödenen mali ve sosyal haklarının ödenmesi istemiyle yapılan başvurunun zımnen reddine dair işlemin iptali ile geriye dönük ödenen maaşlarının yasal faizi ve fazla çalışma ücretinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, kamu görevlisinin özlük ve parasal haklarına ilişkin olan uyuşmazlığın görüm ve çözümünde; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 33. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca davacının dava açtığı tarih itibarıyla görevli bulunduğu yer olan Tekirdağ İdare Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davanın görüm ve çözümünde Tekirdağ İdare Mahkemesinin yetkili olduğuna, dava dosyasının Tekirdağ 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın Ankara 4. İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine, 20/09/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın