12. Daire 2020/662 E. 2023/5609 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

12. Daire 2020/662 E. 2023/5609 K. — Danıştay Kararı

12. Daire 2020/662 Esas 2023/5609 Karar 06.11.2023
Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2020/662 E.,  2023/5609 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/662
Karar No : 2023/5609

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : ...Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...

KARŞI TARAF (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...

İSTEMİN KONUSU: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Kayseri ili, ... ilçesi, ...Anadolu Lisesinde ingilizce öğretmeni olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca ''Devlet memurluğundan çıkarma'' cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun... tarih ve ... sayılı kararının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince verilen ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararla; dosyada mevcut tüm bilgi ve belgelerden; davacının, isnat edilen fiili işlediğinin sübuta erdiğinin anlaşıldığı, bu fiilinden dolayı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı; öte yandan, "öğretici tarafından çocuğun cinsel istismarı" suçu nedeniyle hakkında yürütülen soruşturmada, kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığı yolunda ... Cumhuriyet Başsavcılığının... soruşturma sayılı dosyasında verilen ...tarih ve K:... K sayılı kararın, davacının öğrencisiyle öğretmen - öğrenci ilişkisine uymayan ve yakışmayacak düzeyde ilişkilerinin bulunduğu yönünde bir kanaate varılmakla birlikte, müştekinin 15 yaşından büyük olması ve davacının zorla cinsel istismarda bulunduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle verildiği; söz konusu kararın ceza hukuku bakımından sonuç doğurması nedeniyle disiplin hukuku yönünden davacının atılı eylemleri işlemediği anlamına gelecek bir karar niteliğinde olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davalı idarece, davacının savunmasının 07/08/2017 tarihli yazıyla 657 sayılı Kanun'un 130. maddesi uyarınca istenildiği; ancak, anılan Kanun'un 129. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında hakları hatırlatılarak, son savunması alınmaksızın Devlet memurluğundan çıkarma cezası verildiği; dolayısıyla, hakkında Devlet memurluğundan çıkarma cezası teklif edilen davacının, usulüne uygun son savunması alınmadan tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı; öte yandan, davalı idarece söz konusu eksiklik tamamlanmak suretiyle yeniden işlem tesis edilebileceğinin açık olduğu gerekçesiyle istinaf isteminin kabulüne İdare Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemde hukuka ve usule aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ:...
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve dava konusu işlemin iptali yolundaki temyize konu ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, kesin olarak 06/11/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın