10. Daire 2024/298 E. 2024/2918 K. — Danıştay Kararı :: Hukuk Asistan
Danıştay Kararı

10. Daire 2024/298 E. 2024/2918 K. — Danıştay Kararı

10. Daire 2024/298 Esas 2024/2918 Karar 11.09.2024
Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2024/298 E.,  2024/2918 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2024/298
Karar No : 2024/2918

DAVACI VE YÜRÜTMENİN
DURDURULMASINI İSTEYEN : ... Elektrik Üretim A.Ş.
VEKİLİ : Av. ...

DAVALILAR : 1- ...
2- ... Bakanlığı
VEKİLİ : Av. ...

DAVANIN_ÖZETİ:Davacı tarafından, 18/11/2023 tarih ve 32373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın Adana Yumurtalık Ceyhan Sanayi Alanı olarak belirlenmesine ilişkin 17/11/2023 tarih ve 7797 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının; şirketlerine Hunutlu Termik Santrali için verilmiş olan ...tarihli ve ...lisans numaralı üretim lisansında koordinatları belirlenen alanlar ile anılan üretim lisansının tadil edilmesine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ... tarihli ve ... sayılı Kurul Kararında koordinatları belirlenen alanlar yönünden iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN_ÖZETİ:Davalı idareler tarafından, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ:...
DÜŞÜNCESİ :Davacının feragati nedeniyle dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca Tetkik Hakiminin raporu ve sözlü açıklamaları dinlendikten sonra gereği görüşüldü:

MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Dava; davacı tarafından, 18/11/2023 tarih ve 32373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve ekli haritada sınırları gösterilen alanın Adana Yumurtalık Ceyhan Sanayi Alanı olarak belirlenmesine ilişkin 17/11/2023 tarih ve 7797 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının; şirketlerine Hunutlu Termik Santrali için verilmiş olan ...tarihli ve... lisans numaralı üretim lisansında koordinatları belirlenen alanlar ile anılan üretim lisansının tadil edilmesine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ...tarihli ve ......sayılı Kurul Kararında koordinatları belirlenen alanlar yönünden iptali istemiyle açılmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, vekaletnamesinde davadan feragate yönelik özel yetkisi bulunan davacı vekili tarafından, davalı idarelerce ilk savunma dilekçesinin sunulmasından sonra verilen ve 19/07/2024 tarihinde UYAP kaydına giren dilekçeyle davadan feragat edildiği anlaşılmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE :
İlgili Mevzuat:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 31. maddesiyle atıfta bulunduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 74. maddesinde, vekilin açıkça yetki verilmesi kaydıyla davadan feragat edebileceği öngörülmüş; 307. maddesinde, feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış; 309. maddesinde, feragat ve kabulün dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılacağı, feragat ve kabulün hüküm ifade etmesinin karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmadığı, kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerektiği, feragat ve kabulün kayıtsız ve şartsız olması gerektiği; 310. maddesinde, feragat ve kabulün hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği; 312. maddesinde ise, feragat ve kabul beyanında bulunan tarafın davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edileceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 22. maddesinde, davadan feragatin yargılamanın ilk celsesinde gerçekleşmesi halinde karar ve ilam harcının üçte birinin, daha sonra gerçekleşmesi halinde üçte ikisinin alınacağı hükmolunmuştur.
Ayrıca, 21/09/2023 tarih ve 32316 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 15. maddesinin birinci fıkrasında, Danıştay'da ilk derecede görülen davalarda birinci savunma dilekçesi süresinin bitimine kadar anlaşmazlığın feragat, kabul, davanın konusuz kalması ya da herhangi bir nedenle ortadan kalkması veya bu nedenlerle davanın reddine karar verilmesi durumunda Tarife'de yazılı ücretin yarısına, diğer durumlarda tamamına hükmedileceği öngörülmüştür.

Hukuki Değerlendirme:
Davacı vekili tarafından verilen ve 19/07/2024 tarihinde UYAP kaydına giren dilekçeyle davadan feragat edilmiş olup, yasal şekle uygun olarak yapılan davadan feragat başvurusu nedeniyle davanın incelenme olanağı bulunmamaktadır.
Öte yandan, davalı idarelerin birinci savunma dilekçesinin dosyaya sunulmasından sonra davadan feragat edildiği gözetildiğinde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükmü uyarınca davalı idareler lehine Tarife'de yazılı duruşmasız işler için belirlenen vekâlet ücretinin tamamına hükmedilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Feragat nedeniyle dava hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2.Ayrıntısı aşağıda gösterilen ...TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen... TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4.492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 22. maddesi gereğince karar harcının 1/3'ü olan... TL'nin davacıya iadesine, posta gideri avansından artan tutarın ise kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya idesine,
5. Kullanılmayan... TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
6. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 11/09/2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Bu kararı dosyanızda kullanın

Hukuk Asistan ile Danıştay, Danıştay ve emsal kararlarında gelişmiş arama yapın; kararları dosyalarınıza ekleyin, UYAP ve UETS entegrasyonuyla işlerinizi tek yerden yönetin.

Bize yazın